Dark

Witwassen van het Dark Web: hoe geen papertrail ook verdacht is

Anne Scheltema BeduinAlgemeen, Feature, Fraude, Internationaal, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 13 april 2018 – Wanneer de koersen stijgen heeft het zin om te investeren. Dat is eeuwenoude beurslogica. Veel Nederlands blijken hun geluk (of handelskennis) de afgelopen jaren ook te hebben beproefd op een nieuwe markt: die van cryptovaluta. Met munten zoals Bitcoin, Litecoin, Ripple en Ethereum viel veel geld te verdienen. In de afgelopen jaren gingen ze allemaal meermaals over de kop en staken ongeveer 580.000 Nederlanders geld in cryptovaluta. Door de stijgende waarde is er veel geld te verdienen met de handel in de digitale munten.

Althans, voor wie kan aantonen waar het geld vandaan komt dan. Onduidelijkheid over de herkomst van een grote som geld leidt én met cash geld én met cryptogeld tot problemen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht deze week duidelijk gemaakt met gevangenisstraffen variërend van 1 tot 3 jaar. Het is de eerste keer dat er in Nederland mensen veroordeeld zijn voor het witwassen van Bitcoins. De uitspraak kan een grote stap betekenen in de strijd tegen illegale praktijken waarbij digitaal geld betrokken is. Begin vorig jaar schreef Transparency International Nederland dat de opsporingsdiensten graag zouden zien dat criminele handel in Bitcoins en bitcoinmixers op de lijst van witwasindicatoren komen te staan. Sinds 15 augustus is dit ook daadwerkelijk het geval. Met de recente veroordeling lijkt de update van de lijst dus succesvol.

Het anonieme karakter van Dark Web en cryptovaluta

De rechtbank concludeerde dat, gezien de omstandigheden, het niet anders kan dan dat het geld van illegale activiteiten afkomstig is. En met die redenering lijkt het alsof justitie een nieuwe weg inslaat: die van de tweezijdige aanpak. Naast dat actief gezocht wordt naar mensen die op het zogenaamde Dark Web met illegale activiteiten bezig zijn, worden nu ook mensen die helpen bij het wegsluizen van dat geld de hak gezet. Dit lijkt een verstandige zet in de oorlog tegen online criminelen. Belgische media berichtte dat ongeveer 4% van het criminele geld wordt witgewassen via cryptovaluta.

Nederland lijkt zich steeds steviger in te zetten in de strijd tegen illegale online activiteiten. Eerder dit jaar speelde Nederlandse politieteams een belangrijke rol in het overnemen en oprollen van de online drugs markt Hansa Market. Het is voor het eerst dat er op deze manier werd gehandeld. Het Openbaar Ministerie hoopt met haar acties het anonieme karakter van het Dark Web en de cryptovaluta te beschadigen. Vooralsnog doet de strijd tegen illegale activiteiten helaas vooral denken aan de strijd tegen de hydra: voor ieder afgehakt hoofd komen er twee terug.