Amsterdam, 6 juni 2018 – De Rotterdamse haven kampt nog steeds met corruptie onder douaniers en andere havenmedewerkers die tegen forse betaling criminelen helpen drugs het land in te voeren. De drugscriminelen zouden hiervoor ‘vele miljoenen’ betalen aan de douaniers en andere havenmedewerkers. Dat melden de NOS en RTV Rijnmond op basis van stukken van het Openbaar Ministerie.
De afgelopen jaren heeft het OM twee strafzaken gevoerd tegen omgekochte douaniers betrokken bij de smokkel van drugs. Er volgde een arrestatie en vervolging van twee douaniers maar dit lijkt slechts het topje van de ijsberg, concludeert de NOS na bestudering van vele afgeluisterde gesprekken.
Afgeluisterde gesprekken verdachten in drugsonderzoek
Nog steeds zijn er douaniers en medewerkers van containerbedrijven die tegen forse betaling criminelen helpen drugs het land in te voeren, zo blijkt volgens NOS uit de afgeluisterde gesprekken tussen verdachten in een groot drugsonderzoek. De nieuwe informatie is afkomstig uit een onderzoek naar drugssmokkel via de Rotterdamse haven waarin het OM in april dit jaar al acht arrestaties heeft verricht.
Een van die verdachten is een medewerker van de Belastingdienst. De verdachten spraken geregeld af in hotels en restaurants waar zij werden afgeluisterd door de politie. Uit die gesprekken valt volgens de NOS op te maken dat er nog zeker drie douaniers corrupt zijn. Het OM wil niet zeggen of een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar de douanemedewerkers. “We reageren in de regel nooit inhoudelijk op lopende onderzoeken”, aldus een woordvoerster.
Onderzoek naar corruptie door medewerkers rechtshandhavingsorganisaties
Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat criminele organisaties contacten binnen bedrijven nodig hebben. De universiteit deed onderzoek naar corruptie door medewerkers van rechtshandhavingsorganisaties en bracht vorig jaar een rapport uit waarin een direct verband wordt gelegd tussen de genomen maatregelen in de Rotterdamse haven en de corruptie.
Dankzij risicoanalyse en verscherpt toezicht is de drempel voor criminaliteit in de haven aanzienlijk hoger komen te liggen. De keerzijde van dit succes is dat criminelen steeds meer aangewezen zijn op contacten binnen het haventerrein om de drugs veilig te stellen en te verplaatsen. Dat kunnen douaniers zijn, maar ook andere personen werkzaam in de logistiek van het havenproces, stellen de onderzoekers. Dankzij deze contacten kunnen criminelen achterhalen waar containers staan, regelen dat ze niet door de douane worden gecontroleerd of de codes achterhalen die nodig zijn om de containers op te halen.
Uit het onderzoek naar enkele corruptiegevallen komt een beeld naar voren van vooral de iets oudere douanier met een langere staat van dienst die voor criminelen interessant is. Leeftijd en werkervaring zijn een pre. Het rapport bevestigt het lopende onderzoek Dobrovic, waarin meerdere, mogelijk corrupte, douaniers in beeld zijn.
“Strepen”
De verdachten hadden het in de afgeluisterde gesprekken meerdere keren over betalingen aan “strepen”. Met een streep wordt volgens de politie een medewerker van de douane bedoeld. Het zou om forse bedragen gaan, zelfs om miljoenen, zo blijkt uit de gesprekken. Ook zou blijken dat de corrupte douaniers soms voor meerdere criminele organisaties werken. “Die streep in Rotterdam is van mij, Mo en nog een vriend”, aldus een van de verdachten tijdens een afgeluisterd gesprek eind maart in het Carlton Hotel in Spijkenisse.
Op de afdeling pre-arrival, waar de in april veroordeelde corrupte douanier Gerrit G. werkte, zouden nog steeds douaniers worden omgekocht door drugscriminelen, valt volgens de NOS op te maken uit de gesprekken tussen de criminelen. Op deze afdeling wordt bepaald welke containers wel of niet gecontroleerd worden. Ook zou een van de hoofdverdachten in het huidige Dobrovic-onderzoek contact hebben met meerdere medewerkers van het overslagbedrijf Europe Container Terminals (ECT). Onder hen zou zich ook een databeheerder bevinden die helpt met plannen in welke container tassen met drugs geplaatst kunnen worden.
In een reactie zegt de douane maatregelen te nemen om medewerkers te beschermen en er actief wordt opgetreden tegen niet-integer handelen. “De douane realiseert zich dat, ondanks alle inspanningen, de risico’s nooit volledig uit te sluiten zullen zijn. Als er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd worden deze overgedragen aan de daartoe bevoegde instantie”, blijkt uit de reactie van de Douane.