Amsterdam, 27 juli 2018 – Recent onderzoek van het Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) werpt nieuw licht op de draaideur in Den Haag. Follow the Money (FTM) en PAJ deden onderzoek naar de lobbywereld in Den Haag en ontdekten zoveel dat ze er een dossier voor maakten: ‘de lobbycratie’.
Lobbycratie: een terugkerend thema
Transparency International Nederland (TI-NL) schreef al vaker over de Haagse draaideur; voormalige bestuurders uit de publieke sector worden bestuurders in de private sector, of vice versa. Dat zou geen probleem moeten zijn, ware het niet dat de praktijk soms leert dat er (de schijn van) belangenverstrengeling kan plaatsvinden. Om een voorbeeld te noemen: Neelie Kroes werd na haar periode als Eurocommissaris voor Digitale Economie en Samenleving hoofd van de adviesraad bij Uber op het gebied van publiek beleid. Maar Neelie Kroes is niet de enige die een dergelijke stap maakt: maar liefst een kwart van de oud-politici in Nederland wordt lobbyist.
Ook oud-topambtenaren maken met enige regelmaat de overstap naar het (Nederlandse) bedrijfsleven. Bijvoorbeeld Frank Heemskerk, die door PAJ en FTM wordt genoemd. Na zijn periode als staatssecretaris van Economische Zaken ging hij aan de slag bij wat nu Royal HaskoningDHV is. Toentertijd was de overstap overigens weinig controversieel.
Reactie RoyalkoningDHV
Royal HaskoningDHV gaf destijds de volgende reactie op het artikel van FTM: “Royal HaskoningDHV heeft kennisgenomen van het FTM-artikel over Frank Heemskerk. Het suggestieve artikel insinueert dat sprake zou kunnen zijn geweest van belangenverstrengeling. Wij herkennen ons totaal niet in dit artikel en zien geen toegevoegde waarde hier verder op in te gaan.”
“Samenwerkingen tussen de publieke en private sector zijn van groot maatschappelijk en economisch belang. Nog belangrijker is dat deze samenwerkingen op de lange termijn alleen vruchtbaar kunnen zijn wanneer integriteit en ethiek centraal staan. Royal HaskoningDHV hecht hier veel waarde aan en heeft haar integriteitsbeleid dan ook volledig geïntegreerd in het bedrijf”, vult het ingenieursbureau aan.
A fine balance
Verandering nodig
Het dossier lobbycratie laat wederom het belang zien van transparant lobbyen in Den Haag. Voor het publiek omdat zij recht hebben op eerlijke, integere besluitvorming, maar ook voor bedrijven, omdat zij een slechte naam kunnen krijgen door hun lobbyactiviteiten, ook als die niet slecht bedoeld zijn. Het is dan ook te hopen dat de afkoelregeling de gewenste effecten heeft en aanzet tot minder (mogelijke) belangenverstrengeling. De weg naar een transparante lobby is in Nederland ingeslagen, maar voordat deze er is, is er nog een hoop verandering nodig.