Summit of the Future

Gemiste kans op Summit for the Future: Corruptie onderbelicht

Manouk BronzwaerAlgemeen, Corruptie, CPI, Internationaal, Overheid

Vorige week was alle aandacht gericht op New York, waar wereldleiders op 22 en 23 september bijeenkwamen voor de Summit of the Future. Tijdens deze top bespraken zij hoe de Sustainable Development Goals (SDG’s) daadwerkelijk kunnen worden gerealiseerd. Lidstaten namen de Pact fot the Future aan, een gezamenlijke overeenkomt om wereldwijde uitdagingen op lange termijn aan te pakken en de beloftes om de SDG’s te behalen, na te komen. De deadline van de SDG’s van 2030 nadert snel en daarmee wordt de rol van corruptiebestrijding steeds crucialer. Helaas blijft het onderbelicht in the Pact for the Future. 

De deadline van 2030 om de SDG’s te behalen nadert al snel. Om dit te realiseren, moeten landen zorgen voor een efficiënte overheid en volledige financiering. Daarnaast zijn eerlijke en rechtvaardige dienstverlening, vertrouwen in instituties en vrede en veiligheid cruciaal. Effectieve corruptiebestrijding is essentieel in al deze aspecten. Toch wordt corruptie te vaak beperkt bekeken, met de nadruk op  verloren fondsen of individuele gevallen in plaats van een bredere aanpak. Om die reden ondertekenden Transparency International Nederland en 63 andere nationale afdelingen van Transparency International een gezamenlijke brief. Hierin riepen wij op om de rol van corruptie in het ondermijnen van duurzame ontwikkeling te erkennen en waarschuwden we voor de gevolgen van het niet aanpakken ervan.

Corruptie onderbelicht in Summit

In de eerste versie van Pact for the Future werd corruptie niet eens genoemd, maar dit werd gecorrigeerd in de laatste versie. Hier wordt corruptie echter alleen genoemd met betrekking tot financiering van de SDG’s en niet als doel op zichzelf.  Natuurlijk is het dichten van de financieringskloof essentieel, en corruptiebestrijding speelt daar een cruciale rol in. Maar corruptie bedreigt de SDG’s op veel meer manieren dan alleen door een gebrek aan financiering.  Het fundamentele belang van corruptiebestrijding wordt onvoldoende erkend in het Pact for the Future. Corruptie belemmert goed bestuur, economische groei en sociale rechtvaardigheid. Hierdoor vormt het een grote hindernis voor het behalen van de SDG’s.

SDG 16 benadrukt het belang voor corruptiebestrijding voor duurzame ontwikkeling. Dit doel roept op tot het verminderen van omkoping en corruptie en het opbouwen van effectieve, transparante en verantwoordelijke instituties. Toch is het belangrijk te beseffen dat corruptie invloed heeft op álle SDG’s. De voortgang op SDG 16 blijft achter, zoals blijkt uit een recent wereldwijd voortgangsrapportage van de UNDP, UNODC en OHCHR. Corruptie word erkend als een belangrijk obstakel voor het realiseren van de SDGs. Volgens dit rapport is er echter een meer verenigde en op samenwerkingsgerichte  aanpak nodig om corruptie effectief terug te dringen.

Nederland blijft achter

In 2020 bleek al uit onderzoek van Transparency International Nederland dat Nederland ondermaats scoort op SDG 16.  Nederland scoort met name slecht op het gebied van transparantie rond de uiteindelijke belanghebbenden van bedrijven en lobbypraktijken. Ook het voorkomen van draaideurconstructies in de politiek en overheid blijft een zwak punt. Eerder dit jaar spoorde Transparency International Nederland de Nederlandse regering al aan om een leidende rol te gaan spelen in het vormen van het Europees anticorruptie pakket.