Amsterdam, 20 oktober 2016 – Auto-importeur Pon heeft een corruptiezaak bij politie en defensie voor 12 miljoen euro geschikt met het Openbaar Ministerie. Pon, de grootste auto-importeur van Nederland, zou zich tussen 2001 en 2011 schuldig hebben gemaakt aan het fêteren van ambtenaren met als doel aanbestedingen van honderden miljoenen euro’s binnen te halen.
Geen vrijwaring voor medewerkers Pon
In de corruptiezaak rondom de auto-importeur zouden ambtenaren van politie en defensie giften hebben ontvangen van Pon en reizen hebben aangenomen op kosten van de importeur. Het OM heeft de zaak onderzocht en geconcludeerd dat medewerkers van Pon onoorbare tactieken hebben gebruikt om aanbestedingen met een waarde van miljoenen euro’s binnen te slepen.
Hoewel Pon met de overeenkomst die het heeft gesloten met Justitie strafvervolging ontloopt, is het geen vrijwaring voor de acht betrokken en inmiddels ontslagen werknemers. Zij worden nog steeds strafrechtelijk vervolgd. Justitie maakt zich op dit moment op voor de rechtszaken tegen de hoofdpersonen in de zaak. De Pon-schikking maakt onderdeel uit van een veel omvangrijker dossier waarin het Openbaar Ministerie ook werknemers van Peugeot, Renault en enkele leasemaatschappijen onder de loep neemt. Justitie verdenkt in dit dossier in totaal 32 mensen bij bedrijven binnen de autobranche.
Betrokken ambtenaren in de zaak Pon
Naast werknemers van betrokken bedrijven, worden ook zes ambtenaren van politie en defensie vervolgd. Op omkoping van een ambtenaar staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar. Uit het onderzoek van de Rijksrecherche, in handen van De Telegraaf, blijkt dat betrokken ambtenaren tegen een zeer laag tarief auto’s konden leasen of korting kregen bij aanschaf van een auto. Daarnaast zouden zij zijn gefêteerd met uitstapjes naar bijvoorbeeld de Grand Prix van Monaco of de Volvo Oceanrace. De waarde van de ‘relatiegeschenken’ die zij op die manier kregen liep op tot ongeveer een ton, terwijl de grens daarvoor binnen de overheid ligt op €50. Er werd een onderzoek ingesteld, de verantwoordelijke mensen werden in 2011 ontslagen, en momenteel loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek naar twee politie- en vier defensiemedewerkers.
Pon ontloopt verdere sancties
Het OM gaf om 10 uur vanochtend een persconferentie over de zaak en stuurde een persverklaring uit waaruit blijkt dat het verkregen voordeel op 6 miljoen euro is ingeschat. Het bedrag van de schikking is gebaseerd op het verkregen voordeel met nog eens dit bedrag als boete en komt neer op 12 miljoen euro. Het door Pon binnengehaalde bedrag met de aanbestedingen is naar alle waarschijnlijkheid vele malen hoger dan de sanctie die er achteraf op staat. Ook ontloopt auto-importeur Pon door middel van de schikking verdere sancties en kan in de toekomst gewoon weer meedoen met aanbestedingen.