De verdachte zou volgens onderzoek van de FIOD opzettelijk onjuiste aangiftes inkomstenbelasting hebben gedaan over de jaren 2007, 2008 en 2009. Volgens het OM maakte de voormalig Advocaat-Generaal gebruik van verschillende constructies met rechtspersonen en overdrachten van aandelen om zo zijn inkomsten en vermogen te verhullen. Hij zou valse stukken hebben aangeleverd bij de belastingdienst en een vals opgemaakt bezwaarschrift hebben ingediend en de fiscus voor bijna 150.000 euro hebben benadeeld. Ook zou hij valse stukken hebben ingeleverd in een alimentatieprocedure bij de rechtbank.
Het OM schrijft dat de verdachte in de ten laste gelegde fraudeperiode advocaat was en de functie van Advocaat-Generaal bekleedde bij het Ressortparket in Amsterdam, die fraudezaken in hoger beroep behandelt. “Met zijn gedragingen heeft hij de beroepsgroep van de advocatuur en het OM in diskrediet gebracht”, aldus de officier van justitie. Ook hekelde het OM de houding van de verdachte tijdens de zitting: “Verdachte heeft geen openheid van zaken gegeven over zijn inkomsten en vermogen. Slechts zijn eigen financieel gewin heeft voorop gestaan. En daaraan heeft verdachte alle andere normen en belangen ondergeschikt gemaakt.”
Onderzoek tegen voormalig fraudeaanklager
Het onderzoek tegen de voormalig fraudeaanklager zou in 2012 al zijn gestart. Dat het zo lang heeft geduurd tot de inhoudelijke behandeling van de zaak, komt volgens de officier van justitie onder meer door de proceshouding van de verdachte. ”De verdachte heeft tientallen brieven gestuurd, klachten ingediend, zonder enige onderbouwing met de beschuldigende vinger naar onder meer het OM gewezen.”
Het OM acht een gevangenisstraf van 15 maanden voor de voormalig Advocaat-Generaal passend. Volgens het OM heeft de verdachte het fiscale nadeel inmiddels terugbetaald aan de fiscus, is hij inmiddels geen advocaat meer en is hem per 1 januari 2015 strafontslag bij het Openbaar Ministerie verleend.