Gezamenlijk onderzoek naar verhuld vermogen
Zo is begin april beslag gelegd op €6 miljoen door de FIOD en de Britse fiscale opsporingsdienst HM Revenue & Customs (HMRC) in een gezamenlijk onderzoek naar belastingfraude en witwassen door een 51-jarige Nederlander en zijn 46-jarige Britse vrouw. De vrouw is in haar woning in Manchester aangehouden waar het echtpaar een marketingbedrijf zou runnen. Het vermoeden is dat de verdachten met hun bedrijf via verhullende constructies belastingfraude hebben gepleegd. Er zou gebruik zijn gemaakt van offshore bankrekeningen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk om zo het naar verluidt criminele vermogen wit te wassen in Nederland, waar de twee verdachten twee woningen bezitten waar ze regelmatig verblijven.
Eurojust ondersteunt de coördinatie van de acties in de verschillende landen. Door de gelijktijdige en gecoördineerde acties laten de deelnemende landen zien dat ze gezamenlijk optreden tegen dit soort fraude. Internationale samenwerking is belangrijk, omdat er vaak landsgrenzen worden overschreden bij het opzetten van verhullende constructies. De komende tijd zal de internationale samenwerking verder geïntensiveerd worden. Er wordt ook gekeken naar de rol die eventuele dienstverleners hebben gespeeld.
Belastingfraude ondermijnt de samenleving
Verhullende constructies ondermijnen en ontwrichten de samenleving. Door jarenlang geen belasting te betalen over vermogen in het buitenland wordt de samenleving als geheel financieel benadeeld. Vaak moeten de minder bedeelden hiervoor opdraaien. De herkomst van de gelden die worden aangehouden op rekeningen in het buitenland zijn vaak moeilijk te controleren. De kans is dat de gelden uit criminele activiteiten zijn verkregen. Het moet voorkomen worden dat crimineel verdiende gelden in de bovenwereld terecht komen en kunnen worden gebruikt alsof ze legaal verkregen zijn.
De opsporingsdiensten, het OM en de Belastingdienst willen verhullende constructies in het buitenland integraal aanpakken. De kans dat de Belastingdienst verborgen buitenlands vermogen op het spoor komt wordt steeds groter. Door het structureel uitwisselen van data met buitenlandse overheden, door gegevens die via tipgevers en groepsverzoeken worden verkregen, slimme gegevenskoppeling en ander soort onderzoek zoals het debet-creditcardonderzoek en belastingplichtigen die zich vrijwillig melden, is de Belastingdienst steeds beter in staat om belastingplichtigen die niet of niet volledig aangifte doen in beeld te krijgen. Ook internationale samenwerking en de opheffing van het bankgeheim maken dat de kans steeds groter is dat zwartspaarders tegen de lamp lopen.