Amsterdam, 17 juli 2017 – Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat zeven verdachten met de beleggingsproducten van de Hollandsche Wind en Noordenwind beleggers hebben opgelicht voor ten minste 8,7 miljoen euro. Niets van het tussen 2015 en 2017 opgehaalde geld is geïnvesteerd in windenergie, terwijl de verdachten dat wel hadden beloofd aan hun beleggers. In ieder geval vijf miljoen euro blijkt weggesluisd te zijn naar onder meer Portugal en de Filipijnen. De FIOD en justitie maken jacht op het verdwenen geld in de zaak rond de grootschalige beleggingsfraude.
Dit bleek woensdag bij de rechtbank in Amsterdam tijdens een pro-formazitting in het proces tegen twee van de zeven verdachten, de hoofdverdachten. De zaak kwam in oktober vorig jaar aan het licht, toen een bank aangifte deed wegens valsheid in geschrifte en oplichting. In het onderzoek leidde het spoor al snel naar Hollandsche Wind en Noordenwind. De twee hoofdverdachten zitten sinds hun aanhouding in maart in voorarrest op verdenking van fraude, verduistering en witwassen. Justitie schat de totale omvang van de fraude voorlopig op 8,7 miljoen euro, waarvan 3,8 miljoen euro in beslag is genomen en 5 miljoen euro nog zoek blijkt te zijn.
Van windmolens naar zonnepanelen
Het OM verzocht de rechtbank het voorarrest van het tweetal te verlengen omdat het vreest dat de verdachten de verdwenen miljoenen definitief spoorloos maken als ze in vrijheid hun berechting kunnen afwachten. Bovendien waarschuwt het OM dat de verdachten na hun vrijlating opnieuw de fout in zullen gaan en een nieuwe beleggingsfraude starten. Volgens het OM zijn de voorbereidingen van een nieuwe beleggingsfraude door de hoofdverdachten al getroffen. Het OM wees tijdens de zitting op een afgetapt gesprek waarin de ene hoofdverdachte tegen de andere hoofdverdachte zei: “We moeten weer een beetje geld gaan verdienen en een nieuwe obligatie uitschrijven”. Dit telefoongesprek zou het tweetal hebben gevoerd nadat de FIOD beslag had gelegd op activa van de verdachten en na de publicatie van een persbericht om het publiek te waarschuwen voor de beleggingsfraudeurs.
Gewiekste zakenmannen bij Hollandsche Wind
De officier van justitie schetste tijdens de pro-formazitting hoe gewiekst de verdachten te werk gingen. De verdachten hebben volgens het OM met opzet een naam uitgekozen die beleggers in verwarring brengt. De naam Hollandsche Wind lijkt sterk op de naam HollandseWind van het energiebedrijf Eneco. Ook de handelsnaam Noordenwind kozen de verdachten volgens het OM uitdrukkelijk om verwarring te veroorzaken met een gevestigde gelijknamige instelling in Leeuwarden.
Ook zijn er twee nieuwe strafrechtelijke onderzoeken gestart. Één onderzoek richt zich op vermoedelijke oplichting met beleggingsproducten bij de bedrijven Morvan Capital en Bright Invest, waarbij één van de hoofdverdachten ook een prominente rol zou hebben gespeeld. Het andere onderzoek draait om de kinderen van de tweede hoofdverdachte, die het OM verdenkt van witwassen.
Justitie verwacht het onderzoek naar de fraude bij Hollandsche Wind en Noordenwind na de zomer af te ronden. De zoektocht naar de verdwenen miljoenen gaat ondertussen onverminderd door. Zo onderzoekt de FIOD aanwijzingen dat één van de hoofdverdachten geld in België heeft ondergebracht en de andere in Portugal en de Filipijnen. Een deel van het geld zou in vastgoed zitten, een ander deel is zoek. De zaak gaat op 26 september 2017 verder en de inhoudelijke behandeling is in 2018.
Buitensporig hoge rendementen onmiskenbare red flag
Hollandsche Wind haalde miljoenen op bij beleggers met de belofte te investeren in windenergie. Beleggers moesten minimaal 5000 euro inleggen en er werd een vaste rente van 7% beloofd. Tientallen beleggers stapten in, het exacte aantal is niet bekend. In het faillissementsverslag schrijft de curator: “Tot op heden is niet gebleken dat enig door obligatiehouders gestort geld daadwerkelijk in windmolens is geïnvesteerd.” Volgens de curator heeft de Hollandsche Wind het binnengekomen geld “aan derden uitgeleend” en deze geldleningen “lijken mondeling te zijn gesloten.”
Uit de rechtspraak van de afgelopen jaren blijkt dat het fraudeurs nog altijd lukt om beleggers over te halen hun geld te investeren. Alhoewel buitensporig hoge rendementen een onmiskenbare red flag zijn, bedienen de fraudeurs zich doorgaans van keurig ogende beleggingsvehikels. Een vergunning- of prospectusplicht wordt door middel van de bekende vrijstellingen eenvoudig ontlopen. De fraudeurs opereren daarmee grotendeels buiten het toezicht van de AFM. Beleggers lopen door het ontbreken van een vergunning bij de AFM meer risico’s. In het geval van het ontbreken van een vergunning wordt het aangeraden in ieder geval altijd de jaarrekening op te vragen. Volgens potentieel geïnteresseerden in een belegging bij de Hollandsche Wind werd deze door niet verstrekt door het bedrijf. De prestaties van Hollandsche Wind konden zo dus onmogelijk worden ingeschat. Ook dat is een duidelijke red flag en zou potentiële beleggers moeten waarschuwen geen investering te doen.