Kirgizische

Kirgizische oppositieleider veroordeeld tot acht jaar cel voor corruptie

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Internationaal, Nieuws

Amsterdam, 17 augustus 2017 – De Kirgizische oppositieleider Omoerbek Tekebajev is veroordeeld tot acht jaar cel voor fraude en corruptie. In februari werd de oppositieleider al gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen ter waarde van zo’n 850.000 euro van een Russische zakenman in 2010. Over twee maanden zijn er verkiezingen in Kirgizië waaraan ook Tekebajev zou deelnemen. Zijn advocaat heeft laten weten in hoger beroep te gaan.

Reuters meldt dat Kirgizische oppositieleider Omoerbek Tekebajev woensdag is veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor corruptie en fraude. Tekebajev werd in februari al gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen ter waarde van ruim 850.000 euro van een Russische zakenman in 2010. De oppositieleider maakte op dat moment deel uit van de interim-regering. De aanhang van Tekebajev noemt de beschuldigingen politiek gemotiveerd. Op 15 oktober aanstaande zijn er verkiezingen in het land waaraan ook de oppositieleider aan zou deelnemen.

Tekebajev criticaster Kirgizische president

Tekebajev is de leider van de socialistische Ata-Mekenpartij, de grootste oppositiepartij. Hij is een van de voornaamste critici van de pro-Russische president Almazbek Atambajev, die zelf niet mag deelnemen aan de aankomende presidentsverkiezingen. Critici zijn bang dat Atambajev na zijn presidentschap de macht wil houden door als premier verder te gaan. Die plannen ontkent hij zelf.

Kirgizië, een voormalige Sovjetrepubliek en een voornamelijk islamitisch land met 6 miljoen inwoners, kent al jaren politieke instabiliteit. Meerdere malen werden staatsgrepen uitgevoerd en regeringsleiders afgezet. Twee voormalige presidenten zijn onder druk van het volk na grote protesten afgetreden. De Kirgizische economie is sterk afhankelijk van de goudmijnen, het land herbergt een Russische militaire luchtbasis en is een nauwe politieke bondgenoot van Moskou. Daarnaast heeft het land te kampen met corruptie, etnische conflicten en georganiseerde misdaad.

Onderzoek Wereldbank

Een onderzoek van de Wereldbank uit 2016 laat zien hoe diepgeworteld corruptie is in Kirgizië. Vooral wanneer we kijken naar het percentage overheidstransacties waarbij een gift of steekpenning werd gevraagd door de betrokken overheidsfunctionaris(sen) valt het land ernstig uit de toon met 54% van de gevallen waar een gift of steekpenning werd gevraagd. Het gemiddelde van de 135 landen die onder de loep zijn genomen in deze studie ligt op 13,7%. Binnen de OESO ligt dit percentage relatief laag, nl. op 1,2%.