Amsterdam, 4 augustus 2017 – Volgens Venezolaanse media heeft de procureur-generaal van Venezuela, Luisa Ortega, een onderzoek geopend naar de verdenkingen van fraude rond de verkiezing van de grondwetgevende vergadering. Aanleiding vormt de mededeling van het Britse bedrijf Smartmatic dat de technologie verzorgt rondom de verkiezingen. Volgens Smartmatic is het officiële opkomstcijfer van de verkiezing “zonder twijfel onjuist” en zou het veel lager moeten liggen.
Smartmatic verklaarde woensdag dat het regime het opkomstcijfer van de verkiezing van 30 juli heeft vervalst en dat het verschil tussen de officiële opkomst en het werkelijke aantal kiezers “minstens een miljoen stemmen” zou zijn. De openbaar aanklager in Venezuela stelde net na de verkiezingen dat er mogelijk ”een zeer ernstige verkiezingsfraude is gepleegd en dat waarschijnlijk nog geen 15 procent van de kiezers heeft gestemd”. Donderdag vulde ze dit aan met “we zien ons geconfronteerd met een onuitgegeven en ernstig feit, dat een misdrijf is”. Tegen CNN zei Ortega dat ze twee magistraten heeft aangesteld om onderzoek te doen naar de vier directeurs van de nationale verkiezingsraad “voor deze schandalige daad”.
Zittende regering claimt historisch hoge opkomst
De zittende regering van Venezuela claimt een historisch hoge opkomst van 41,5% (8,1 miljoen stemgerechtigden) die naar de stembus zijn gegaan bij de verkiezingen voor een nieuwe raad die grondwetswijzigingen kan doorvoeren. President Nicolás Maduro zou daarmee zeker zijn van een overwinning en de positie van zijn regerende socialistische partij PSUV enorm verstevigen. Voor de impopulaire president Nicolás Maduro was de ‘hoge opkomst’ maandag al een reden om zich als winnaar van de stembusgang uit te roepen. De president deelde mee dat de grondwetgevende vergadering vandaag al zal beginnen met het herschrijven van de grondwet.
De oppositie stelt dat de opkomst veel lager was, namelijk slechts 12%, en spreekt van verkiezingsfraude. De oppositie in Venezuela had de verkiezing van de grondwetgevende vergadering geboycot, omdat de vrees bestaat dat het gaat om een schijnvertoning die als doel heeft meer macht te geven aan president Nicolas Maduro.
Crisis in Venezuela
De afgelopen maanden zijn er vrijwel dagelijks protesten tegen de regering, waarbij inmiddels meer dan 115 mensen zijn omgekomen. De betogers eisen verkiezingen en beschuldigen “dictator” Maduro ervan het land, dat in een zware economische crisis zit, te gronde te richten. Maduro kwam in 2013 aan de macht na het overlijden van president Chávez. Inmiddels heeft de rechtse oppositie in het parlement een meerderheid, maar dat is door Maduro deels buitenspel gezet door de verkiezingen. Maduro wil het parlement naar verwachting volledig uitschakelen door de vorming van een grondwetgevende raad met daarin voornamelijk vazallen. De grondwetgevende vergadering moet leiden tot een nieuwe grondwet die het door de oppositie gedomineerde parlement vleugellam maakt en het politiek bestel zodanig hervormen dat Maduro als een communistisch dictator aan de macht kan blijven.
Een meerderheid van de bevolking vreest dat Maduro met het nieuwe orgaan een verkapte dictatuur wil optuigen en de oppositie volledig buitenspel wil zetten. De verkiezingen liepen zondag dan ook op verschillende plekken in het diep verdeelde Zuid-Amerikaanse land uit op gewelddadige protesten. Volgens internationale persbureau’s zijn 16 doden gevallen op de verkiezingsdag, zijn 287 mensen gewond geraakt en worden 98 mensen vastgehouden in gevangenschap.