Amsterdam, 9 augustus 2017 – Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt een accountant vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij een miljoenenfraude met zorggeld van ZSV. De accountant zou betrokken zijn geweest bij de vervalsing van een aantal accountantsverklaringen van de Rotterdamse zorginstelling Zorg Stichting Vivence (ZSV). Middels de vervalsing en tekortkomingen in de controle, zou grootschalige fraude zijn gepleegd met het zorggeld. De accountant wordt voor zijn betrokkenheid door de curatoren van ZSV zowel zakelijk als privé aangesproken.
Het fraudeschandaal van ZSV
Uit nader onderzoek van het Financieel Dagblad bleek dat de accountant niet slechts werkzaam zou zijn geweest bij ZSV, maar gedurende de afgelopen jaren bij tenminste twintig instellingen zijn controlerende functie zou hebben uitgeoefend en in sommige gevallen, deze nog steeds uitoefent. Of hij deze functie in de laatste gevallen nog lang zal blijven uitoefenen, is nog maar de vraag. De accountant wordt vervolgt voor zijn betrokkenheid bij de vervalsing van de verklaringen waarin hij vanuit zijn controlerende functie, goedkeuring verleent aan de opgemaakte jaarrekeningen. Deze controle vertoonde sterke tekortkomingen: zo is een dochteronderneming van de zorginstelling (ZSV Wonen II) niet meegenomen in de controle en zou geld vanuit ZSV Wonen II aan de directeur van ZSV zijn doorgesluisd. Deze gang van zaken zou hebben gespeeld in de periode 2011 tot en met 2015. In het laatste jaar van de vermoedelijke fraude, zou de directeur een salaris van maar liefst €607.538 hebben verkregen, onder andere door de door accountant goedgekeurde jaarrekening.
De accountant is overigens niet de enige persoon die onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek omtrent de fraude bij ZSV. Naast de ontvangst van een uitzonderlijk hoog salaris, wendde de directeur samen met zijn vriendin naar verluidt enkele miljoenen van het zorggeld aan voor privégebruik. Dit zou hebben bestaan uit luxe vakanties, de huur van een appartement en auto’s. Daarnaast zou de directeur familieleden op de loonlijst hebben geplaatst die bovendien op kosten van de zorginstelling in leaseauto’s reden. Eind juni 2016 werd de directeur van de zorginstelling gearresteerd, vlak voor het faillissement van ZSV aan het einde van dat jaar. De Belastingdienst en het UWV vorderen in het faillissement respectievelijk € 2,5 miljoen en ruim vier ton. Overige schuldeisers diende een vordering in van gezamenlijk bijna negen ton. Naast de accountant, de directeur en zijn vriendin, zijn twee oud-leden van de voormalige Raad van Toezicht (RvT) van ZSV vervolgt.
Misbruik van zijn controlefunctie
De curatoren van ZSV stellen dat de accountant in zijn hoedanigheid als accountant niet juist heeft gehandeld en door zijn handelen in strijd was met de zorgvuldigheid die van een accountant mag worden verwacht. Hij heeft niet slechts onvolledige controles uitgevoerd, en voornoemde exorbitante salarissen goedgekeurd, maar tevens het boekjaar van de zorginstelling in 2013 positief beïnvloed. In het FD wordt beschreven dat de accountant iedere aansprakelijkheid voor het faillissement van ZSV betwist en ontkent enige accountantsverklaring te hebben vervalst. Hij stelde “mijn verklaringen baseerde ik op aangeleverde informatie van ZSV, die later onjuist bleek te zijn.” Derhalve zou van enige vervalsing door de accountant geen sprake kunnen zijn. Hij legt aldus de schuld bij de zorginstelling zelf. Volgens de curatoren is de vervolging van de boekhouder de eerste vervolging van een accountant ter zake van betrokkenheid bij vervalsing van een controleverklaring, in de geschiedenis.
Integriteitsproblemen binnen de zorgsector blijven helaas een lastig onderwerp, zo blijkt ook uit deze zaak. Aan de hoofdverdachte, de directeur van ZSV, is valsheid in geschrift, openbaarmaking van valse jaarrekeningen van en witwassen ten laste gelegd. Zijn vriendin wordt vervolgt voor betrokkenheid bij witwassen. Aan de twee oud-leden van de RvT is betrokkenheid bij het opmaken van de valse jaarrekening en witwassen ten laste gelegd en aan de accountant de betrokkenheid bij het valselijk opmaken van accountantsverklaringen van ZSV. De uiteindelijke beslissing over de strafbare betrokkenheid van de boekhouder en de andere verdachten in deze fraudezaak, laat nog even op zich wachten. De rechtbank verwees eind vorig jaar de zaak terug naar de rechter-commissaris om te voldoen aan een aantal onderzoekswensen, zoals het verhoor van een aantal getuigen. In november zal de zaak inhoudelijk worden behandeld.