Amsterdam, 18 juli 2024 – Peter van der Meij is bestuurslid van het Huis voor Klokkenluiders en legt aan onze directeur, Lousewies van der Laan van Transparency International Nederland, uit waarom de bescherming van klokkenluiders zo belangrijk is, welke rol het Huis daarin speelt en hoe het proces verloopt wanneer een klokkenluider melding gaat doen.
De grootste drijfveer van Peter van der Meij om zich in te zetten voor het Huis voor Klokkenluiders is de wetenschap dat veel van de mensen die een vermoeden van een misstand aan de kaak stellen vaak zelf het slachtoffer worden van benadeling. Hij trekt dat zich aan en zet zich in de drempel om vermoedelijke misstanden zo laag mogelijk te maken zonder vrees voor benadeling.
Wat is het belang van klokkenluiders in de samenleving?
Volgens Van der Meij is het algemeen maatschappelijke belang van klokkenluiders dat de vermoedde misstand niet voortettert en gevaar blijft opleveren maar dat het snel aan de orde wordt gesteld. Van der Meij ziet dat de drempel in de loop der jaren lager is geworden, al vindt hij hem nog steeds niet laag genoeg. Er wordt wel meer gemeld en het wordt beter geaccepteerd dan in het verleden. Zo krijg het Huis voor Klokkenluiders honderden meldingen per jaar binnen. Het afgelopen jaar zijn de aantallen verder toegenomen met vierhonderd meldingen in één jaar.
Desalniettemin is het algemene beeld van klokkenluiders nog steeds dat het niet goed met ze afloopt. We kennen allemaal het beeld van Ad Bos, melder van de bouwfraude die uiteindelijk in een caravan op de hei belandde of Frits Veerman die pas na de erkenning door het Huis voor Klokkenluiders enige waardering kreeg voor het feit dat hij probeerde te voorkomen dat kerninformatie waarmee uiteindelijk een kernbom is gebouwd naar Pakistan werd gesmokkeld.
Deze klokkenluiderszaken waren dan ook aanleiding voor de totstandkoming van de wet ter bescherming van klokkenluiders. De wet en het Huis moeten eraan bijdragen dat die schade niet meer optreedt en er sprake is van een cultuurverandering. Van der Meij geeft aan dat een klokkenluider vroeger gezien werd als iemand die niet loyaal was aan zijn collega’s en aan de organisatie. Nu is er gelukkig veel meer erkenning voor het belang van die melding.
Bekijk het gehele interview met Peter van der Meij hier terug:
Wil jij TI-NL ondersteunen in haar strijd voor klokkenluidersbescherming, politieke integriteit en een samenleving vrij van corruptie? Word dan lid, of steun ons via een donatie: