anonieme melding

TI-NL roept regering op écht anonieme melding van misstanden mogelijk te maken

Lotte RooijendijkAlgemeen, Feature, Klokkenluiders, Nationaal, Nieuws, Press Release, Wetgeving

Amsterdam, 15 juli 2024 – Naar aanleiding van een aangenomen amendement van Omtzigt om anonieme melding van vermoedens van misstanden mogelijk te maken, is de regering met een voorstel gekomen. Alleen geeft dat voorstel geen volledige uitvoering aan het Omtzigts amendement. Transparency International Nederland vindt dat de regering waarborgen aan moet brengen zodat melders van misstanden meer garanties krijgen dat hun melding ook echt anoniem kan blijven.

Bij de behandeling van het wetsvoorstel voor de bescherming van klokkenluiders heeft de Kamer ingestemd met een amendement van Pieter Omtzigt om het anoniem melden van vermoedens van misstanden mogelijk te maken. Om uitvoering te geven aan dat amendement heeft de regering een voorstel gedaan. Alleen geeft dat voorstel geen volledige uitvoering aan Omtzigts amendement. Transparency International Nederland vindt dat de regering waarborgen aan moet brengen zodat melders van misstanden meer garanties krijgen dat hun melding ook echt anoniem kan blijven.

De regering wil de werkgever echter niet verplichten dat melden via een onafhankelijke tussenpersoon mogelijk moet zijn, maar wil bedrijven en organisaties de ruimte laten de tussenpersoon iemand uit eigen kring te laten zijn. Dat raakt dan ook meteen de kern van het voorstel.

Daadwerkelijk anonieme melding

Wij vinden dat daadwerkelijk anonieme melding altijd mogelijk moet zijn, en daarom moet er ofwel een onafhankelijke en deskundige tussenpersoon beschikbaar zijn zoals bijv. een advocaat of moet er gebruik gemaakt kunnen worden van meldsoftware waarmee goede, veilige en volledig anonieme communicatie mogelijk is.

We roepen de regering dan ook op hier werk van te maken en anonimiteitswaarborgen te geven aan dit voorstel. Zo kan meteen invulling worden gegeven aan de belofte uit het hoofdlijnenakkoord om de bescherming van klokkenluiders te versterken.

Lees hier onze volledige reactie op het voorstel.

Wil jij TI-NL ondersteunen in haar strijd voor klokkenluidersbescherming, politieke integriteit en een samenleving vrij van corruptie? Word dan lid, of steun ons via een donatie: