BIF- Bijeenkomst PostNL: ‘Ketenverantwoordelijkheid: Schakel naar sociale en duurzame samenleving’

Doris van der KnaapAlgemeen, BIF bijeenkomst

Amsterdam, 24 oktober 2024 – Op 19 september 2024, heeft Transparency International (TI-NL) een bijeenkomst georganiseerd voor het Business Integrity Forum (BIF). Deze vond plaats op een pakketsorteercentrum van PostNL. De leden van het BIF komen om de paar maanden bijeen en zitten rond de tafel om belangrijke integriteitsthema’s in het bedrijfsleven te bespreken. De bijeenkomst stond dit keer in het teken van ketenverantwoordelijkheid: schakel naar sociale en duurzame samenleving. 

‘Ketenverantwoordelijkheid: Schakel naar sociale en duurzame samenleving’

Voor de tweede BIF-bijeenkomst van dit jaar reisden de BIF-leden af naar het sorteercentrum kleine pakketten van PostNL in Nieuwegein. Van PostNL leerden we hoe zij omgaan met wet- en regelgeving op het gebied van ketenverantwoordelijkheid, de vertaling hiervan naar de organisatie en de wijze waarop dit in de praktijk tot uitvoering wordt gebracht. Keynote speaker Steffen Jeuken van PostNL trapte inhoudelijk af met het belang van compliance in de waardeketen. Hij vertelde onder andere over de ontwikkeling van een leidraad voor bezorgpartners om de vervoersovereenkomsten toegankelijker te maken voor bezorgers. Vervolgens nam Marloes Boekhout van PostNL de aanwezigen mee in concrete praktijkvoorbeelden van Due Diligence en de daarbij behorende uitdagingen die zich voordoen bij PostNL. Hieruit volgde een interactief gesprek met de aanwezigen.

Afsluitend benadrukte bestuurslid en voorzitter van het BIF Evita Slijper-Sips en directeur Lousewies van der Laan van Transparency International Nederland het belang van de BIF-bijeenkomsten om ‘integriteitstrijders’ met elkaar te verbinden in het bedrijfsleven.

Rondleiding sorteercentrum PostNL

Na de plenaire sessie en de daarbij behorende vragen en discussie was het tijd voor een rondleiding in het ‘Sorteercentrum Kleine Pakketten’. Voor een kijkje in de keuken, zie video.

De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige borrel waarin goede gesprekken werden gehouden over de eerder besproken onderwerpen. Al met al een zeer geslaagde BIF-bijeenkomst. De bijeenkomst heeft laten zien hoe ketenverantwoordelijkheid uitdagingen in verschillende bedrijven teweegbrengt. Daarnaast heeft de bijeenkomst aangetoond dat door het bijeenkomen van verschillende bedrijven samen kan worden gewerkt aan Business Integrity.

Dankwoord

TI-NL kijkt terug op een leerzame en leuke middag en dankt haar leden en geïnteresseerden voor hun aanwezigheid. In het bijzonder bedanken wij vanuit onze commissie BIF Armand Schoonfeld, keynote speaker Steffen Jeuken, Marloes Boekhout van PostNL voor hun bijdragen en de gastvrije ontvangst in Nieuwegein.

Ook geïnteresseerd?

Wilt u er ook voor zorgen dat uw organisatie en werknemers op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van anti-corruptie en integriteit? Als lid van het Business Integrity Forum wordt u uitgenodigd voor al onze BIF-bijeenkomsten. 

Meer informatie over het BIF-lidmaatschap kunt u hier vinden. Heeft uw bedrijf interesse om lid te worden? Neem dan contact op met TI-NL via communicatie@transparency.nl.

Uitnodiging 9 december: Opening week van integriteit

Kom ook naar het rondetafelgesprek Naar een effectief speak- up framework op de werkvloer’ op 9 december van 10:00- 12:00 bij de Malietoren in Den Haag! Dit rondetafelgesprek richt zich op de maatregelen om optimale bescherming aan klokkenluiders te bieden. Daarnaast is er aandacht voor een speak- up cultuur op de werkvloer en wordt het nieuwe Whistleblowing Frameworks onderzoek gepresenteerd. Meld u aan via: https://www.weekofintegrity.org/event-details/opening-of-the-week-of-integrity-2024-hybrid-event