Lustrumcongres 25 jaar TI-NL: Anti-corruptie geen woorden maar daden!

Doris van der KnaapAlgemeen, Corruptie, Europees, Organisatie

Amsterdam, 22 oktober 2024 – Op 10 oktober 2024, heeft er een feestelijk lustrumcongres plaatsgevonden met betrokkenen bij TI-NL om het 25 jarig bestaan van onze vereniging te vieren. Hierbij waren (BIF-)leden, partners, verschillende geïnteresseerden en sprekers bij Het Huis van Europa aanwezig. Tijdens het congres werd  de rol van Nederland in de strijd tegen corruptie belicht, onder andere binnen de context van het langverwachte anti-corruptiepakket van de Europese Commissie. 

‘Lustrumcongres 25 jaar TI-NL: Anti-corruptie geen woorden maar daden!’

Donderdag 10 oktober heeft een lustrumcongres plaatsgevonden met als thema:  ‘Anti-corruptie geen woorden maar daden!’ Het congres belichtte de rol die Nederland speelt in de strijd tegen corruptie, onder andere binnen de context van het langverwachte anti-corruptiepakket van de Europese Commissie. Dit pakket is op 3 mei 2023 gepubliceerd en bevat een richtlijn en Europees sanctieregime voor corruptie, en een voorstel voor de verbetering van de positie van klokkenluiders. Het congres werd afgetrapt met een warm welkomstwoord en introductie van Europese anti-corruptierichtlijn als kader voor de rijksbrede aanpak van corruptie in Nederland door directeur TI-NL Lousewies van der Laan. 

Vervolgens nam Keynote spreker Caroline Weijers, Anti-corruptie gezant van Nederland, het woord over het belang van het systeem aanpakken dat corruptie faciliteert en niet alleen de grote ‘corruptie-boeven’. Hier benoemde ze het streven naar beleidscoherentie, wat nog veel coördinatie vergt in Nederland. De tweede Keynote spreker Korneel de Schamp, Policy Officer, DG-HOME Anti-Corruption bij de Europese Commissie, benadrukte het belang van een duidelijk gezamenlijk EU signaal tegen corruptie. Verder weidde hij uit over de richtlijnen van het anti-corruptiepakket van de Europese Commissie. Waarna de vragen uit de zaal beantwoord konden worden over klokkenluiders en corruptie preventie.

‘Paneldiscussie: rol van Nederland in de strijd tegen corruptie

Het panel bestond uit met Daniëlle Goudriaan, Prof. Jan Eijsbouts, Eric Smit en Jeroen Brabers, zij brachten een levendige discussie op gang. Als eerste kwam Eric Smit, vooraanstaand en ervaren onderzoeksjournalist, medeoprichter en tot eind 2023 co- hoofdredacteur van Follow the Money, aan bod. Hij benoemde het probleem van netwerkcorruptie in Nederland; “Nederland is zo’n klein landje, waar iedereen elkaar zo’n beetje kent.”

Daniëlle Goudriaan, voormalig eerste Nederlandse Europese Officier van Justitie bij het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) en huidig Partner at IVY Corporate Defence and Investigations, nam het stokje over en noemde interessante praktijkvoorbeelden van corruptieschandalen vanuit haar ervaring binnen nationale en internationale rechtshandhaving. Hier benadrukte zij ook het belang van Nederlandse strenge anti-corruptiemaatregelen: “Wij blijven te veel zeggen dat wij het zo goed voor elkaar hebben. Maar daar gaat het niet om: het is naïef om te denken dat wij niet dezelfde strenge regels nodig hebben als in Oost-Europa”.

Vervolgens nam Prof. Mr. Jan Eijsbouts, voormalig General Counsel en Directeur Juridische Zaken van de Nederlandse multinational AkzoNobel, huidig emeritus hoogleraar aan de Universiteit Maastricht het woord. Jeroen Brabers sprak vanuit het perspectief van Transparency International Nederland en uitte ook zijn bezorgdheid over het gebrek aan concrete plannen voor het aanpakken van corruptie in Nederland in samenspraak met het thema van deze dag: ‘anti-corruptie geen woorden, maar daden!’

‘Blik vooruit: rol toekomst Transparency International Nederland’

Tot slot werd terug- en vooruitgeblikt op de rol van TI-NL de afgelopen 25 jaar en in de toekomst door voormalig voorzitter Paul Arlman, en huidig voorzitter Frans Eusman. Vanuit dit gesprek was duidelijk er is al veel werk verzet in de periode dat TI-NL bestaat. Ook is er nog meer werk in het vizier! Bedankjes werden uitgedeeld aan de sprekers, organisatie en voorzitter van de lustrumcommissie Jeroen Brabers. Jeroen zet zich al een lange periode in met veel passie en motivatie voor de vereniging.

Als afsluiter was er een gezellige borrel waarin levendig werd nagepraat over de dag en met veel energie nieuwe plannen werden besproken om samen door te gaan met het uitvoeren van ons doel: ‘Het dienen van het algemeen belang door onder meer het bevorderen van het maatschappelijk besef van de onaanvaardbaarheid van corruptie door het doen van onderzoek, het formuleren van beleidsaanbevelingen en advocacy zoals het verstrekken van informatie omtrent corruptie in het algemeen en het ondersteunen van initiatieven die integriteit van de Nederlandse samenleving bevorderen.’

Aan het einde van de dag werd opgemerkt dat het werk van Transparency International Nederland en de gemaakte impact zichtbaarder mag worden. Vanuit daar is financiële steun erg welkom! Het werk wat Transparency uitvoert is afhankelijk van donaties en leden. Dan kunnen we met de kennis en ervaring van onze vereniging naar buiten te treden, naast het uitvoeren van de dagelijkse taken.

Geef jij ons ook een verjaardagscadeau? Steun ons dan met een donatie of word lid!