Tweede Kamer eist openbaarmaking zakelijke belangen Staatssecretaris Idsinga

Joris VorkAlgemeen, Belangenverstrengeling, Integriteit, Nieuws

Amsterdam, 30 oktober 2024 – Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat dat Folkert Idsinga (NSC), staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, transparant is over zijn zakelijke belangen. De partijen SP, GL-PVDA, D66 en PVV verlangen dit naar aanleiding van een artikel van RTL Nieuws dat gisterochtend werd gepubliceerd. Zij eisen dat Idsinga uiterlijk maandag 4 november openheid geeft.

De staatssecretaris weigert zijn aandelenbelangen te openbaren ondanks herhaaldelijk verzoek van de redactie van RTL. Hij verklaarde  dat hij gedurende zijn ambtsperiode geen toegang heeft tot zijn financiële belangen en dat dit verder een privéaangelegenheid is. Folkert Idsinga nam afgelopen december plaats in de Tweede Kamer voor Nieuw Sociaal Contract nadat hij eerder was overgestapt van de VVD. Sinds juli is hij als staatssecretaris voor Fiscaliteit en Belastingdienst onderdeel van kabinet Schoof.

Openbaarmaking van de staatssecretaris

Tijdens de formatie moeten bewindspersonen in een gesprek met de formateur inzage geven in hun financiële of zakelijke belangen. Uit het eindverslag van formateur Van Zwol blijkt dat Idsinga aandelen in beursgenoteerde bedrijven, vastgoedfondsen en obligaties bezit. In totaal gaat het om meer dan 6 miljoen volgens het jaarverslag van zijn persoonlijke holding. Over welke bedrijven en fondsen dit gaat blijft onduidelijk, dit is niet openbaar gemaakt. Daar zit precies het pijnpunt volgens de Tweede Kamer. Als staatssecretaris, die verantwoordelijk is voor belastingwetgeving, kan hij beslissingen maken die van invloed zijn op de hoogte van zijn aandelen en andere financiële belangen. Hij zou nu fiscale wetgeving kunnen initiëren die in zijn persoonlijke voordeel uitpakt zonder dat de kamer dat kan controleren.

Belangenverstrengeling

Om deze reden zou hij dan ook elke indruk van belangenverstrengeling weg moeten nemen door zijn financiële bezittingen openbaar te maken. De regels schrijven ook voor dat bewindspersonen ten aanzien van hun financiële en zakelijke belangen, de schijn van belangenverstrengeling moeten wegnemen, zodat er sprake is van objectieve besluitvorming. Uiteindelijk bepaalt hij, echter, zelf hoe hij dit regelt. Idsinga kiest ervoor om zijn belangen niet te openbaren, omdat hij volgens hem al transparant genoeg is en niet verder hoeft te gaan dan de regels voorschrijven.

Eerder was Idsinga als Kamerlid ook niet bereid om openbaarheid te geven over zijn belangen. Hij verklaarde destijds dat hij de regels had nageleefd en zelfs meer informatie had verstrekt dan nodig. Toen voerde hij, echter, het woord voor NSC op fiscale zaken. Een positie die in combinatie met zijn persoonlijke belangen ook in conflicten had kunnen resulteren.  Volgens hem en fractievoorzitter Pieter Omtzigt van NSC, dé partij van transparantie en integriteit, vormde dit echter geen probleem.

Tweede Kamer eist openheid

In een democratische rechtsstaat is controle op de macht essentieel. Zonder voldoende transparantie is dat niet mogelijk. Er wordt van bewindspersonen verwacht dat zij het belang van de samenleving vooropstellen. Daarom is het ook van belang dat de schijn van belangenverstrengeling wordt weggenomen. Directeur van Transparency International Nederland, Lousewies van der Laan, ging over het belang in discussie met Ferd Grapperhaus in het programma “Dit is de Dag” op NPO radio 1.

Dat er een wens voor meer controle bleek ook in de Tweede Kamer. Een meerderheid eist openbaarheid van het bewindspersoon en heeft hier ook een deadline aan vastgemaakt. Idsinga moet uiterlijk maandag 4 november om 12 uur zijn belangen openbaar maken richting de Tweede Kamer. Idsinga heeft nog niet gereageerd op het specifieke verzoek en de deadline. Het ministerie geeft desgevraagd aan dat zij werken aan de beantwoording van de vragen van SP, GroenLinks-PvdA en D66.

Wil jij TI-NL ondersteunen in haar strijd voor klokkenluidersbescherming, politieke integriteit en een samenleving vrij van corruptie? Word dan lid, of steun ons via een donatie: