Amsterdam, 3 februari – Volgende week, op dinsdag 11 februari, lanceert Transparency International (TI) haar jaarlijkse Corruption Perceptions Index (CPI). De index rangschikt elk jaar 180 landen en gebieden op het vermeende niveau van corruptie in de publieke sector. Vorig jaar prijkte Denemarken opnieuw bovenaan de lijst, de zesde keer op rij. Somalië scoorde het laagst. Nederland behaalde vorig jaar opnieuw haar laagste score ooit, en laat al jaren een dalende lijn zien. Hoe doet Nederland het dit jaar, en wie staat er in 2024 bovenaan de lijst? Ontdek het bij de lancering van de CPI 2024 op 11 februari 2025!
Wat is de Corruption Perceptions Index?
De Corruption Perceptions Index van Transparency International komt elk jaar uit, en is wereldwijd erkend als een belangrijke maatstaf voor corruptie. De CPI wordt dan ook vaak gebruikt als risk management tool bij risicobeoordelingsprocessen binnen overheden en bedrijven. De index biedt een momentopname van de waargenomen corruptie en omkoping in de publieke sector in 180 landen en gebieden. De CPI baseert zich op 13 verschillende onderzoeken en enquêtes, uitgevoerd door experts en denktanks. De bronnen richten zich allemaal op verschillende aspecten van corruptie binnen de publieke sector. Door de combinatie van deze verschillende perspectieven probeert de CPI een zo compleet mogelijk beeld te geven van corruptie wereldwijd.
Op basis van de verschillende bronnen krijgt elk land een score tussen de 0 en de 100. Hoe hoger de score, hoe minder corruptie er is waargenomen in de publieke sector van dit land. De bekende rangschikking van de CPI is gebaseerd op deze scores.
Corruption Perceptions Index 2023
De CPI van 2023 liet zien dat veel landen stagneerden of zelfs daalden in hun score. Ook Nederland behaalde haar laagste score ooit, en heeft al jaren een dalende score. Experts wezen op de ondermijning van de rechtstaat door georganiseerde misdaad. Hierdoor kunnen de instituties die de rechtstaat handhaven op lange termijn verzwakken. Ook scoorde Nederland opnieuw slecht op de invloed van lobbyisten op de politiek. Nederland behoort al jaren tot de zwakst gereguleerde landen van West-Europa op dit gebied.
De CPI focust zich specifiek op de waargenomen corruptie in de publieke sector. Deze focus maakt de index methodologisch sterk en consistent, maar dit betekent ook dat corruptie in de private sector en belastingfraude bijvoorbeeld niet worden meegewogen. Bij de relatief hoge score van Nederland valt daarom een kanttekening te maken. Corruptie door Nederlanders en Nederlandse bedrijven in het buitenland heeft geen effect op de CPI-score van Nederland. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om steekpenningen die Nederlandse bedrijven aan buitenlandse overheden betalen of bedrijven die de open economie van Nederland gebruiken om geld wit te wassen. Een hoge CPI-score hoeft dus niet te betekenen dat een land volledig vrij is van corruptie.
Benieuwd waar Nederland dit jaar staat op de Corruption Perceptions Index 2024? Ontdek het op 11 februari 2025 bij de lancering van de nieuwe CPI!
Corruption Perceptions Index 2024
Online beschikbaar op 11 februari 2025 (06:01 uur)
Via www.transparency.nl of www.transparency.org/cpi
Wil jij TI-NL ondersteunen in haar strijd voor klokkenluidersbescherming, politieke integriteit en een samenleving vrij van corruptie? Word dan lid, of steun ons via een donatie: