4 februari 2025, Amsterdam – In haar brief aan de gemeenteraad laat het Rotterdamse college weten het te “betreuren” dat zij niks deden met meldingen van corruptie. Uit eerdere rapportages van het NRC en aanvullend onderzoek blijkt dat gemeente Rotterdam zich niet houdt aan haar eigen integriteitsregels. Inmiddels verdenkt het Openbaar Ministerie de projectleider in kwestie van het aannemen van steekpenningen.
De NRC publiceerde in 2023 een onderzoek naar de renovaties van Rotterdamse culturele instellingen zoals het Museum Boijmans van Beuningen en concertgebouwen De Doelen en het Wereldmuseum. Hieruit bleek dat er sprake was van ongeregeldheden: bedrijven die elkaar inhuurden, overlap in facturen en sommige individuen en bedrijven declareerden “absurd” veel uren. Veel bleek te herleiden tot één individu, de projectleider. Ambtenaren meldden de ongeregeldheden, maar er kwam geen integriteitsonderzoek.
De stappen van de Gemeente Rotterdam
De gemeente Rotterdam heeft inmiddels een “breed” onderzoek ingesteld. Ook werd de projectleider geschorst en deed de gemeente aangifte tegen hem. Het onderzoek uit 2023 bleek dat hij met meerdere betrokken partijen ook persoonlijk zakelijke banden onderhield en deze bedrijven proactief benaderde voor gemeentelijke opdrachten.
Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de brief aan de gemeenteraad in Rotterdam is geheim verklaard door het college en mag alleen vertrouwelijk worden ingezien door gemeenteraadsleden. Het rapport laat zien dat de top van de gemeente de integriteitsregels niet goed heeft nageleefd, maar dit niet bewust deed. De ambtenaren “worstelen met het onderwerp integriteit” stelt het college op basis van het onderzoek. Ze vinden het moeilijk om een melding over hun collega te doen, zeker wanneer deze collega over anderhalf jaar met pensioen gaat.
Het onderzoekbureau vond volgens het college „geen relatie” tussen het beëindigen van het arbeidscontract van twee ambtenaren en de door hen gedane integriteitsmeldingen. De andere ambtenaren, die ook waarschuwden voor de projectleider, vertrokken zelf en er was “geen relatie” tussen de waarschuwing en het vertrek.
Zwaktes blijven bestaan
Het rapport laat ook zwaktes zien bij de afdeling Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Zo ook als het gaat om het melden van nevenwerkzaamheden. Alle ambtenaren worden in het vervolg bevraagd. De procedure bij de afhandeling van opdracht wordt verbeterd. Zo heeft de gemeente een extra integriteitscoördinator aangesteld.
De gemeente benadrukt echter dat er geen misstanden of fraude is aangetoond en verzet zich tegen het geschetste beeld in de media. Er zou niet te veel geld betaald zijn voor asbestsanering of andere opdrachten. De gemeente houdt door het strafrechtelijk onderzoek wel “een slag om de arm”.
Integrity Close to the Citizens
Rotterdam was onderdeel van het onderzoek “Integrity Close to Citizens” van Transparency International Nederland (TI-NL). Dit internationaal vergelijkende onderzoek keek naar de integriteitssystemen van lokale overheden in Spanje, Ierland, Litouwen, Oostenrijk en Nederland. Op basis van het internationaal vergelijkend onderzoek deed TI-NL zeventien aanbevelingen ter versterking van integriteit op het lokale niveau in Nederland.
Wil jij TI-NL ondersteunen in haar strijd voor klokkenluidersbescherming, politieke integriteit en een samenleving vrij van corruptie? Word dan lid, of steun ons via een donatie: